Lue tämä ensin ennen kuin ostat asuntoa rantatontilla

Asunto rannalla

Niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin asunnonostajat ovat ensisijaisesti kiinnostuneita rannalla sijaitsevista omakotitaloista ja kesämökeistä. Parhaiten menevät kaupaksi järven rannalla ja suhteellisen lähellä kaupunkia sijaitsevat vakituiset ja vapaa-ajan asunnot. Mökiltäkin odotetaan tänä päivänä mukavuuksia. Moni on valmis tinkimään sisävessasta, mutta juokseva vesi ja sähkö pitää olla. Sähköä saa kesäisin myös aurinkopaneeleista, joten monen tonnin sähköliittymä ei ole pakollinen. Ensisijaisesti mökin ostajat kuitenkin etsivät itselleen kakkosasuntoa, missä on kaikki samat mukavuudet kuin ykkösasunnossakin: tie perille, vesivessa, suihku ja lämminvesivaraaja, pyykin- ja astianpesukone, ilmastointi ja tasaisen sähkön saannin takaava sähköliittymä. 

Jos idyllinen mummonmökki riittää vapaa-ajan tai vakituisen asumisen tarpeisiisi, voit saada asunnon rantatontilla Keski-Suomessa jo noin 70 000 eurolla. Tämän hintaisessa asunnossa ei todennäköisesti ole kaikkia mukavuuksia, kuten sisävessaa tai kunnan vesi- ja viemärijärjestelmää. Neliöitä on 20–60, ja lämmitys hoitunee puilla. Kattokin saattaa olla vaihtokunnossa, ja matalan sokkelin takia kosteus päässyt rakenteisiin. Kannattaa varautua kalliisiin remontteihin.

Noin sadalla tuhannella eurolla saa suurin piirtein 30 vuotta vanhan asunnon, minkä märkätilat, keittiö, salaojat, putket ja ikkunat kaipaavat päivittämistä. Asunnon remontointiin kannattaa varata useampi kymppitonni. Sadan tonninkaan mökissä ei välttämättä ole vesi- ja viemärijärjestelmää, mutta sähköliittymä saattaa olla hankittuna. 

Noin 150 000 eurolla voi jo olettaa saavansa hyväkuntoisen rantamökin – paitsi pääkaupunkiseudulla, missä kaikki maksaa enemmän. Tuon hintainen mökki on jo melko uusi tai täysin remontoitu, ja veden sekä sähkön saantikin on varmasti turvattu. 150 000 euron omakotitalo  on vielä suhteellisen edullinen rantatontilla olevaksi omakotitaloksi. Vähintäänkin pintaremontti on tiedossa, mutta jos talo on huomattavasti alueen yleisen hintatason alapuolella, saattaa edessä olla myös putki-, sauna- ja salaojaremontteja.

Ensimmäiseksi kannattaakin tutustua alueen tarjontaan ja miettiä, minkä hintaiseen rantamökkiin tai järvenranta-asuntoon on varaa. Tässä vaiheessa kannattaa olla realistinen. Riittävätkö rahat myös edessä oleviin remontteihin ja korkojen nousuun? Onko asunnossa uuden jätevesilain mukainen jätevesijärjestelmä? Entä onko tontilla jäljellä rakennusoikeutta?

Järvenranta-asunnon ylläpitoon kuluu rahaa

Asunnon hankintahinta ei ole viimeinen kulu, mikä asunnosta syntyy. Kiinteistöä on jatkuvasti huolettava, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Katto pitää uusia 20–50 vuoden välein (tiilikatot ja konesaumakatot ovat tosin pitkäikäisempiä). Salaojat on uusittava noin 30 vuoden välein – jos siis tontti on salaojitettu. Esimerkiksi 80-luvun taloissa ei aina ole salaojia, joten niiden hankkiminen on yksi ensimmäisistä kustannuksista. Myös julkisivu, ikkunat ja putket pitää jossain vaiheessa uusia.

Rantakin saattaa vaatia remontointia. Kaislojen poiston voi tehdä käsin niittämällä, mutta iso ranta on kätevintä niittää koneellisesti. Hiekkaranta on mukavin uimiseen, joten kyseeseen voi tulla myös ruoppaus sekä hiekan tuonti rantaan. Kaislojen poisto ja ruoppaus saattavat vaatia lupia.

Omassa rannassa on hyvä olla laituri. Jos vanha laituri on huonossa kunnossa tai sitä ei ensinkään ole, saat hyvän laiturin esimerkiksi hankkimalla Näpsä-Ponttonit ja rakentamalla laiturin niiden varaan. Seuraava rahareikä saattaakin olla oma vene ja perämoottori.

Laituri on toki täysin vapaaehtoinen, mutta kiinteistöverolta ja tiemaksuilta et pääse pakoon. Jos mielit pitää sähköliittymän, maksaa pelkkä perusmaksu helposti kolmekymppiä kuussa. Kiinteistövero, tiemaksu, sähkö ja kotivakuutus saattavat aiheuttaa satasen kuukausittaiset kulut, joiden päälle tulevat lainan lyhennykset ja korot, sekä mahdollisen remonttilainan kulut.

Jätevesilaki koskee myös mökkejä

Ensiasunnon ostaja on varmasti kuullut uudesta jätevesilaista. Kaikkien rannalla sijaitsevien kiinteistöjen jätevesiratkaisujen piti olla päivitetty uuden jätevesilain mukaisiksi lokakuun 2019 loppuun mennessä. Läheskään kaikissa omakotitaloissa tai mökeissä ei kuitenkaan ole tehty tarvittavia muutoksia, joten asunnon ostajan on varauduttava usean tuhannen euron muutostöihin. Myös kesämökillä pitää olla uuden lain mukainen jätevesihuolto. Jos asunto ei ole kunnan jätevesijärjestelmässä, on töihin ruvettava heti. 

Jätevesijärjestelmä suunnitellaan tapauskohtaisesti, ja työ vaatii rakennusluvan. Jätevesisuunnittelija veloittaa suunnitelmasta muutaman satasen, ja projektiin saattaa kulua kuukausikaupalla. Luvan hankintaan ja suunnitelman tekemiseen saattaa kulua pari kuukautta, ja sitten pitää ehkä odotella maan sulamista, jotta imeytyskenttä, pienpuhdistamo tai esimerkiksi umpisäiliö on mahdollista rakentaa. Jätevesijärjestelmän mahdollinen pumppu nostaa sähkönkulutusta, ja umpisäiliö pitää tyhjentää noin kuukauden välein, mikä maksaa satasen verran.